🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Queer vajby příběhů (našeho) dětství

Tradiční česká rodina: Máma, táta, děti a pes… nebo ne? Vždyť v řadě zdejších pohádek vystupují macechy nebo sirotci. A to ještě nepočítáme večerníčky a další dětské příběhy, které nás nutí zamyslet se nad tím, jestli aspoň jedna postavička nebyla queer…

večerníčky

Pat a Mat

Pánové Pat a Mat nejsou dva šachisté, nýbrž sousedé-kutilové, kteří ale nejsou zrovna dvakrát zruční… O jejich sexuální ani romantické orientaci toho moc nevíme, ale zdá se, že spokojeně žijí sami – nebo spíš jeden vedle druhého? Možná se jedná o homoromantické, biromantické či panromantické asexuály, kterým sousedský model soužití vyhovuje. Nebo je jejich vztah čistě platonický? Nebo jsou prostě tak trochu osamělí cis heterosexuální muži, kteří si krátí volné chvíle kutilstvím? Bohužel tyto psotavičky nemluví, takže se pravdu nedozvíme.

Čtyřlístek

Kreslená zvířátkovská čtveřice z Třeskoprsk má správné queer vajby: žije pohromadě (že by byly postavy poly?) a má přímo sugestivní jména: Bobík, Fifinka, Myšpulín a Pinďa. Na druhou stranu, jejich soužití má k radikální feministické myšlence zrušené rodiny daleko: Bobík se pere s Pinďou, Fifinka obstarává veškerou domácnost a Pinďa je takový otloukánek, co se drží stranou. 

Bob a Bobek 

„To je prosím klobouk kouzelníka Pokustóna a v něm bydlí dva králíci: Bob a Bobek. Jenže tomu se nikdy z vyhřátého klobouku nechce.“

Klobouk kouzelníka Pokustóna je úzký cylindr, v němž musí Bob s Bobkem spát namačkáni na sebe, takže nějaká fyzická přitažlivost mezi nimi možná bude – tím spíš, když je klobouček po ránu pěkně vyhřátý… 

Spejbl a Hurvínek

Spejbl a Hurvínek mají zajímavou historii. Na počátku stál samotný Spejbl, loutka postaršího muže ve fraku, ke kterému časem přibyl syn Hurvínek spolu s pejskem Žerykem. Ale kde se Hurvínek vzal? Neměl by mít někde maminku…?

Jednou z teorií bylo, že Hurvínka zplodil Spejbl se sexuální pracovnicí (což by vysvětlila záměna K za H v Hurvínkově jméně), ovšem Divadlo Spejbla a Hurvínka tuto zprávu dementovalo a prohlásilo za Hurvínkovu matku lípu, z níž byl vyřezán. Že by byl Spejbl dendrofil…?

K této trojici se časem ještě přidaly Mánička s paní Kateřinou a vůbec nevadilo, že o Mániččiných rodičích nebylo vidu ani slechu. 

Jů a Hele

Jů a Hele jsou dva „kolegové“ ze Studia kamarád, kteří se oslovují ve středním rodě. Není co dodat, nejspíš jsou genderově neutrální.

A které další postavičky mají podle vás queer vajby?



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz