🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

LGBT, nebo LGBT+, nebo něco úplně jiného?

Když se v Poslanecké sněmovně projednával zákon o manželství pro všechny, některá média o něm mluvila jako o „manželství gayů a leseb“, proti čemuž se ohradilo několik lidí z bisexuální komunity, jelikož se bisexuálové vstupem do manželství homosexuály (ale ani heterosexuály) nestanou. Místo toho radili používat termín „manželství pro všechny“, aby nedocházelo k výmazu bisexuálů a aby se pod něj vešli lidé všech genderů, pohlaví i sexuálních orientací.

lgbt_lgbtq_článek 

Existuje ale nějaké slovíčko, kterým můžeme označit všechny osoby, které nejsou cisgender (tedy takové, které by se ztotožňovaly s genderem, do kterého je po narození zaškatulkovalo okolí), endosex (lidé, kteří nejsou intersex) nebo heterosexuální?

 

V odborné i neodborné literatuře najdeme různé termíny, které tento požadavek více či méně splňují. Jedním z nich je slovo queer, které pochází z angličtiny a znamená také „zvláštní“ nebo „jiný“. V minulosti to také byla v angličtině nadávka. To je také důvod, proč někteří lidé, především ze starší generace v anglickojazyčném světě, nechtějí toto slovo používat.

 

Dalším termínem, s kterým se můžeme setkat, je zkratka LGBT. Ta pochází ze slov lesba, gay, bisexuál a transgender. I když se používá velmi často, zahrnuje pouze homosexuální, bisexuální a transgender osoby, takže v ní chybí zmínka například o asexuálních nebo intersex lidech.

 

Tato zkratka se postupně začala rozšiřovat, a tak dnes najdeme její varianty, které zahrnují i další identity: LGBTI, LGBTQ, LGBTQI, LGBT+ a podobně.

 

Jenže takové zkratky už přestávají být krátké, a tak začali někteří lidé začali hledat další termín, který by byl krátký, snadno zapamatovatelný a výstižný. V roce 2006 přišla britská malířka Sadie Lee se zkratkou QUILTBAG („quiltbag“ znamená v angličtině „prošívaná deka“). Ta zahrnuje osoby, které zpochybňují genderové, pohlavní a sexuální škatulky (Q, od slova „questioning“), nerozhodnuté (U, od slova „undecided“), intersex osoby, lesby, trans*, bisexuální, asexuální a aromantické lidi a gaye.

 

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že tato zkratka pokrývá všechny identity, není v ní ani zmínka o polyamorických osobách. To nevyhnutelně vede k otázce: Kdo všechno tam patří? Kdo má právo pro sebe používat duhovou vlajku?

 

Jak je vidět, celý tento problém je složitý a netýká se jen samotného názvu, nýbrž i toho, kdo všechno do této komunity spadá.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz