🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Jak argumentovat s těmi, kdo nechtějí manželství pro všechny

Manželství pro všechny je u nás stále téma, když se postupně snad zákony začnou měnit k lepšímu. Ovšem v době, kdy je středobodem veřejného zájmu, se na sítích i v reálném životě objevují skupiny proti němu. Jaké jsou jejich nejčastější argumenty a jak proti nim bojovat?

wedding 

 1. „To je proti přírodě!“

Základní myšlenka, že být gay je "proti přírodě", často vychází z nedorozumění nebo zastaralých představ o biologii a sexualitě. Když se podíváme do říše zvířat, tak i ty projevují různé formy sexuality, včetně homosexuálního chování. Co u nich ale nepozorujeme jsou mobily, ničení životního prostředí a hromada dalších věcí, které my jako lidstvo skutečně proti přírodě dokážeme udělat.

Btw člověk rozumný je patrně jediný živočich na planetě Zemi, který svatby pořádá. Jenže svatba měla v lidských dějinách mnoho podob. A zatímco dnes v České republice diskutujeme o tom, zda si muž může vzít muže a žena ženu, v jiných dobách a na jiných místech se řešilo, jestli se smějí brát lidé různých barev pleti nebo odlišných sociálních vrstev.

2. „Když si bude moci muž vzít muže a žena ženu, za chvíli si budou lidé moct brát psy, nebo žehličky.“

Tohle argumentační klam přezdívaný šikmá plocha: spočívá v tom, že vezmeme nějakou možnost a vymyslíme si, že když bude fungovat, nastane nějaký bizár, který z ní vůbec nevyplývá. Třeba právě to, že když si muž vezme muže, bude dospělý moct vstoupit do manželství s dítětem.

Boj za manželství o všechny se ale opírá o jednu zásadu: Manželství má být dobrovolným svazkem dvou lidí, kteří s něčím takovým mohou vyjádřit informovaný souhlas. Může domácí mazlíček posoudit veškeré důsledky sňatku? Ehm... ne. Totéž platí o neživých předmětech, ačkoliv občas narazíme na případy lidí, kteří se provdají třeba za Eiffelovku. Takové pokusy o manželství ale nemají oporu v zákonech.

 3. „Víte, že někdo z LGBTQ+ komunity v roce 2006 slíbil, že LGBT+ lidé už nebudou usilovat o manželství?“

O tom, že bude LGBTQ+ lidem stačit registrované partnerství, které v ČR funguje od roku 2006, těžko mohl někdo rozhodnout. Od roku 2006 uplynulo mnoho let, řada LGBTQ+ lidí bohužel zesnula, řada se ale narodila nebo si prošla coming-outem – a i ti mají právo bojovat za svá lidská práva.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz