🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

LGBTQ+ práva v Německu

Německo je světovou velmocí, kterou můžeme zařadit mezi státy přátelské k LGBTQ+ lidem. Ale nebylo tomu tak vždy…

německo

Dlouhá léta byl pohlavní styk mezi muži zakázán a až po první světové válce, kdy v Německu nastala určitá liberální obleva, začali být LGBT+ lidé víc vidět ve veřejném prostoru. Berlín, hlavní město země, se stalo útočištěm řady queer lidí, vznikla některá umělecká díla s queer tematikou (například Dívky v uniformách) a také byl založen Sexuologický ústav, a to pod taktovkou sexuologa Magnuse Hirschfelda, který prosazoval na tehdejší dobu otevřený přístup k LGBTQ+ lidem. 

Toto období však skončilo s nástupem nacismu k moci a řada queer lidí, především gayů, se dočkala pronásledování, mučení a zabíjení. Podle nacistické ideologie totiž gayové bránili rozmnožování árijské rasy, která měla převzít vládu nad světem.

Po druhé světové válce došlo k řadě událostí, které ovlivnily dějiny německého území na několik desetiletí: stát se rozdělil na dvě části (Východní Německo a Západní Německo) a každá z nich si šla svou cestou. Východní Německo nebylo právům LGBTQ+ osob příliš nakloněno, jelikož queer lidé svým životním stylem údajně ohrožovali funkčnost státu, časem však v zemi došlo k dekriminalizaci homosexuality (v roce 1968) a na konci 80. let 20. století dokonce zřídilo Východní Německo vlastní diskotéku pro gaye s názvem Die Busche. Na druhou stranu, ani Západní Německo nebylo vůči LGBTQ+ lidem vstřícné, a to přesto, že se v něm už roku 1970 konal první pochod za práva LGBT+ lidí, který navázal na protesty v newyorském Stonewallu.

Po pádu Berlínské zdi došlo ke sjednocení Německa a začala být narovnávána práva queer lidí. Dnes najdeme mezi německými osobnostmi řadu LGBTQ+ osob, například bývalého starostu Berlína Klause Wowereita nebo bývalou ministryni životního prostředí Barbaru Hendricks, kteří*ré provedli*y coming-out během svého mandátu.

Nejspíš nemá smysl dodávat, že v Německu funguje manželství pro všechny včetně adopcí a že ke změně úředního pohlaví není potřeba kastrace (byť je pořád potřeba projít soudním řízením). Tato země ale také učinila důležitý krok v právech intersex lidí: země nyní uznává celkem tři úřední pohlaví, ačkoliv k tomu neutrálnímu se mohou přihlásit pouze intersex osoby.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz