🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

LGBTQ+ práva na Ukrajině

O Ukrajinu se v současnosti zajímáme hlavně kvůli válce, která v ní teď probíhá. Jak je na tom ale s LGBTQ+ právy?

ukrajina

Možná jste zaslechli*y zprávu o tom, že se tiskovou mluvčí ukrajinské armády stala transgender žena. Ačkoliv to zní jako super zpráva, pravda je taková, že ukrajinský stát právům LGBTQ+ lidem úplně nakloněn není.

Lidé stejného úředního pohlaví se spolu nemůžou ani vzít, ani zaregistrovat. Některé LGBT+ osoby to řeší tak, že si vezmou někoho ze svého kamarádstva a tento člověk se v případě jejich úmrtí postará o to, aby se jim splnila poslední přání, protože se nemůžou spolehnout na svou původní rodinu.

Dalším problémem, kterému LGBT+ lidé na Ukrajině čelí, jsou předsudky vůči nim. I televizní pořad Kvartal 95, v němž svého času působil i současný ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, čelil protestům před studiem stanice 1+1 za skeč, v němž si postavy utahovaly z Pinocchia za to, že prošel tranzicí.

Hromada queer lidí ale boj nevzdává! Příkladem jsou třeba lidé, s kterými mluvil v roce 2022, krátce po vypuknutí války, britský časopis gal-dem. Takový*á Kej měl*a v plánu vyrábět a házet Molotovovy koktejly na ruskou armádu, zatímco Karla se zapojila do odboje proti kyberútokům.

V sázce je hodně: Pokud by se Ukrajiny zmocnilo Rusko, nastaly by zdejším LGBTQ+ lidem horší časy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz