🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Jsem trans a chci si změnit jméno. Jak začít?

Žít s jménem, které nám připomíná nesprávnou genderovou identitu, je opruz. Česká republika je v tomhle oproti některým jiným zemím pozadu, ale pořád tu existují možnosti, jak si jméno změnit.

 tranzice-dykka

Co říká zákon?

 

Jména a pojmenovávání upravuje v Česku Zákon o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů. Je to dlouhý dokument, ale pro nás jsou nejdůležitější tyto věci:

 

  • každý, kdo má české občanství, musí mít jméno a příjmení,
  • jméno musí buď pocházet ze seznamu již schválených jmen, nebo se musí doložit, že takové jméno někdy někdo měl,
  • osoba s mužským úředním pohlavím nesmí mít jméno určené pouze osobám s ženským úředním jménem ani naopak,
  • novinkou od roku 2022 je, že osoby s ženským úředním pohlavím mohou používat příjmení bez přípony -ová, aniž by musely mít nečeskou národnost, nečeského manžela nebo aniž by musely splnit jiné podmínky, které dřív pro tuto změnu platily.

 

V České republice platí, že dokud nemáme za sebou sterilizaci, nemůžeme si změnit úřední pohlaví, a tak se bohužel musíme řídit tím, co máme v dokladech.

 

Mužské nebo maskulinní jméno

 

Protože už v ČR neplatí pro osoby s ženským úředním pohlavím povinnost mít přechýlené příjmení, mohou si ho transgender muži i jiní transmaskulinní muži změnit. Netýká se to jen příjmení s příponou -ová, takže když se jmenujete například Zelená a chcete být Zelený, jde to taky.

 

Pokud žádáte poprvé v životě o změnu příjmení na nepřechýlené, neplatíte nic. Stejně tak si změníte příjmení zdarma, pokud budete mít potvrzení od sexuologické ordinace o tom, že procházíte tranzicí. V takovém případě nejčastěji dostanete příjmení neutrální (nejčastěji s příponou -ů).

 

A jak je to s křestními jmény? Existuje seznam genderově neutrálních jmen na stránkách soudní znalkyně Jany Valdrové, z kterých si můžete vybrat. Pokud si ale vyberete neobvyklé jméno, a to takové, že se nenachází na seznamu schválených jmen v publikaci Jak se bude jmenovat? od další soudní znalkyně Miloslavy Knappové, nejspíš bude po vás matrika chtít odborný posudek, za který se platí. Jinak je změna jména na neutrální pro lidi, kteří přinesou potvrzení o probíhající tranzici, zadarmo. Pokud potvrzení ze sexuologie mít nebudete, zaplatíte 1 000 Kč.

 

Ženské nebo femininní jméno

 

Tady platí podobná pravidla jako u mužských jmen: Chcete-li neutrální jméno a máte-li posudek ze sexuologické ordinace, že procházíte tranzicí, matrika vám ho změní bezplatně. Pokud se nechcete vydat cestou úřední tranzice, zaplatíte opět 1 000 Kč za změnu jména.

 

Na druhou stranu, když máte mužské úřední pohlaví, příjmení si nebudete moct nechat přechýlit na ženské.

 

Neutrální jméno

 

Abyste získali neutrální příjmení, nemusíte hned běžet na sexuologii, počítejte ale s tím, že, stejně jako v předchozích případech, za tuto změnu zaplatíte tisíc korun.

 

Alternativa: umělecké jméno

 

Nelíbí se vám žádné genderově neutrální jméno nebo nechcete mít nepřechýlené či neutrální příjmení? I když budete pro úřady osoba pod jménem, které se vám nelíbí, na jiných místech můžete používat jiné jméno.

 

V umělecké branži i na pracovištích, která jsou přátelská k LGBT+ lidem, můžete používat umělecké (nebo profesní) jméno. Týká se to lidí, kteří například píší nebo překládají literaturu, skládají nebo hrají hudbu, malují obrazy a podobně. Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná, můžete také vystupovat pod jiným jménem (viz copywriterka Michelle Losekoot), nicméně na fakturách a oficiálních prezentacích by mělo být k nalezení jméno, které máte v dokladech.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz