🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

LGBTQ+ práva ve Španělsku

Španělsko, to je země oliv, slunce, moderního umění a nekonečného chillu. Jak se ale tváří a tvářila na práva LGBTQ+ lidí?

lgbt-prava-spanelsko 

Ve Španělském království mohly nedávno transgender osoby slavit: Úřední pohlaví si nově mohou změnit od šestnácti let a nemusí podstupovat hormonální léčbu, psychologické vyšetření ani rekonstrukční operace. Na druhou stranu, tato jihoevropská země stále uznává jen dvě úřední pohlaví, a to mužské a ženské, což komplikuje život nebinárním lidem.

V minulosti byla situace LGBTQ+ osob horší. Během diktatury Franciska Franka v letech 1939 až 1975 byl pohlavní styk mezi osobami stejného úředního pohlaví nezákonný, kvůli takže jako v hromadě dalších zemí kvůli němu skončila celá řada lidí za mřížemi. Poté, co Francisco Franco zemřel a Španělsko se vrátilo k monarchii, se atmosféra uvolnila a postupem času si LGBTQ+ lidé vydobyli další práva, například manželství pro všechny v roce 2005.

Na svědomí ho má právník, aktivista a bývalý madridský zastupitel Pedro Zerolo (✝ 2015). Dnes jsou po něm pojmenována dvě španělská náměstí: jedno v madridské čtvrti Chueca a druhé v Seville. Kdo v Madridu byl, ví, že je to jeden z jensympatičejších hoodů v celém městě.

 

pedro-zerolo-spnelsky-lgbtq-aktivista-jesus-santos-dykka

Pedro Zerolo & Jesús Santos, Zroj: Vanitatis

 

I dnešní španělské stars stojí za zmínku! Mezi nejznámější z nich patří nejspíš režisér Pedro Almodóvar, který je gay, nebo Ada Colau, bývalá starostka Barcelony a zároveň bisexuální žena. Současné stars jsou herecká i milostná dvojka Los Javis - Javier Calvo a Javier Ambrossi, kteří byli také v porotě Drag Race España. Když se bavíme o Španělsku, rozhodně nemůžeme vynechat zpěvačku, herečku a queer aktivistku a electrodivu Samanthu Hudson, která se proslavila díky kontroverznímu songu Maricón, za který si dokonce vysloužila exkomunikaci z církve. Máte svoji oblíbenou "queer celebritu"? Dejte vědět! Ráda ji připíšu!

Vyrážíte na queer cesty po Španělsku? Pak určitě nesmíte vynechat v Madridu čtvrť Chueca, Gaixample v Barceloně nebo některý z top queer spotů na Kanárech. Kanáry jsou kapitola sama o sobě... Tak třeba zase v dalším článku. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz